Saturday, July 21, 2012

sahur pertama ; kemanisan ukhuwah brooo



hehe aku tengok lepas sahur dan subuh tadi.. :)






Thursday, July 19, 2012

Ramadhan Mubarak



yeay ramadhan datang lagi. alhamdulillah sempat berpuasa lagi. pengumuman dah keluar.. puasa hari sabtu.  andai ada salah silap harap di maafkan. selamat menjalani ibadah puasa semua~ jgn lupa niat nanti :)










Tuesday, July 17, 2012

duit raya duit baru


tengok paras nya.. warna nya.. ingat main main. zaman sekarang sumber internet harus diselidiki dahulu. hehe maka aku pun google google. oo begitu lah alkisahnya. yeay dapat duit raya baru nanti! hehe belum start puasa da terus fikir raya haha 




sumber 1 , sumber 2




Saturday, July 14, 2012

sedikit tazkirah..



Ada satu riwayat daripada Abi Qalabah mengenai mimpi beliau yang melihat kubur pecah. Lalu mayat-mayat itu keluar dari duduk di tepi kubur masing-masing. Bagaimanapun tidak seorang pun ada tanda-tanda memperolehi nur di muka mereka. Dalam mimpi itu, Abi Qalabah dapat melihat jirannya juga dalam keadaan yang sama. Lalu dia bertanya kepada mayat jirannya mengenai ketiadaan nur itu. Maka mayat itu menjawab: 


“Sesungguhnya bagi mereka yang memperolehi nur adalah kerana petunjuk daripada anak-anak dan teman-teman. Sebaliknya aku mempunyai anak-anak yang tidak soleh dan tidak pernah mendoakan aku”


Setelah mendengar jawapan mayat itu, Abi Qalabah pun terjaga. Pada malam itu juga dia memanggil anak jirannya dan menceritakan apa yang dilihatnya dalam mimpi mengenai bapa mereka. Mendengar keadaan itu, anak-anak jiran itu berjanji di hadapan Abi Qalabah akan mendoa dan bersedekah untuk bapanya. Seterusnya tidak lama selepas itu, Abi Qalabah sekali lagi bermimpi melihat jirannya. Bagaimanapun kali ini jirannya sudah ada nur dimukanya dan kelihatan lebih terang daripada matahari. 



ringkaskan? saya juga tidak sempurna, sekadar mengingatkan diri sendiri dan anda semua :)


Thursday, July 12, 2012

the unforgettable experience





beg ngaji Quran. hehe nampak ta? nampak ta? tu la beg aku g kelas sekarang, ta yah nak kutuk laaa haha cantik kan? yeahh foreverGreen! okay, bukan tu topik aku hari ni. after few century not writing the essay hahaha few century la sangat.. habis umur aku sekarang berapa? hehe actually kena tulis essay tadi. haha "the unforgettable experience" haa macam macam aku merepek. sorry sir if many grammar mistake ! tehee :P




Monday, July 9, 2012

what?





 


charge nset aku rosak?! zzZz... sabar je lahhh :(




 


Wednesday, July 4, 2012

Subhan'Allah..



indahnya ciptaan Allah.. :')



Tuesday, July 3, 2012

Thursday, June 28, 2012

sekadar peringatan kepada diri sendiri...








" Never decide something permanently stupid, just because you are temporarily upset. "







Friday, June 15, 2012

2 more paper to go !



musibah yang datang jangan ditangisi. haha mau tak nya.. hari ni paper linear algebra. killer paper. saya tidak pandai maths. ok. perkara tragis yang terjadi? nak tau? he he he first, tudung aku kena taik burung T_T sabar je la. second kena tinggal bas pas exam tadi. haha ok la ok la lawak kan? but part paling best tengok gambar ni .. dulu kini selamanya ;)



cinta kawasaki ku


ps; pinjam moto jap ea ! haha adios



Wednesday, June 13, 2012

pelangi selepas hujan?



Allah bagi ujian sebab sayang. Kan?
Allah bagi ujian sebab kasih. Kan?
Allah bagi ujian sebab uji kesabaran. Kan?
Allah bagi ujian sebab nak tingkatkan iman. Kan?
Allah bagi ujian sebab nak kita kembali mengingati Dia. Kan?
Allah bagi ujian sebab nak kita sedar kesilapan kita. Kan?
Allah bagi ujian sebab nak kita tahu Allah rindu kita bercakap dengan dia. Kan?
Allah bagi ujian sebab rindu kita mengadu pada Dia. Kan?
Allah bagi ujian sebab nak kita tahu Allah sentiasa ada bila-bila masa, senang atau susah. Kan? 
Allah turunkan hujan sebab nak munculkan pelangi. Kan?
Jadi, jangan putus asa.
Jangan pernah putus asa.
Rahmat Allah sentiasa ada insha Allah.

Insha Allah.
Dah boleh berhenti dari menangis.
Alhamdulillah. Allah sentiasa sayangkan hamba-Nya. Sentiasa :)