Friday, April 25, 2014

Kenapa umat Islam tidak digalakkan ucap 'Rest in Peace'?




sering kali bila ada kematian pasti kita dengar ucapan takziah,Al-fatihah dan seangkatannya. RIP atau Rest in Peace versi orang putih tapi kita yang beragama islam ini tidak digalakkan sebut. Ternampak pula kat twitter. ok bukak link tu.


hm.. isu ni isu sensetif. 


why?




" ucapan tersebut mempunyai kesan dari sudut akidah jika tak difahami secara jelas." - Ketua Pengarah JAKIM


pandangan hukum yang dikeluarkan adalah sebagai panduan dan nasihat khusus kepada umat Islam dan sama sekali tiada kaitan dengan unsur-unsur penghinaan atau menidakkan hak kehormatan dan kemanusiaan mana-mana pihak atau individu.

Beliau kata ni bukan fatwa tapi panduan ni berdasarkan nas nas yang jelas selaras dengan hukum syarak. lagi ok kot kita ganti dengan : saya bersimpati dengan apa yang berlaku kepada keluarga anda atau sekutunya.

katanya lagi pandangan hukum ni sebagai nasihat untuk umat Islam. tidak ada kaitan dengan unsur penghinaan atau merampas hak kehormatan atau kemanusian sesiapa. tak apa la kita tak tahu kan? sama sama belajar hihi sekarang dah tahu :)






sesetengah orang akan kata apa salah nya. niat kita baik? hm.. Wallahu'alam bissawab


Sumber: Astro Awani (25 april 2014)



Tuesday, April 8, 2014

clearing your cache ?




cache. apa itu cache? data yang disimpan, digunakan untuk process

hehe selalu selalu la clear cache untuk mengelakkan data data senang dicerobohi, bagi mengelakkan browser jadi berat, hang tetiba dan computer bertambah beban nyaaaa

Nak clear cache history browsers? Step nyaaa:


Internet Explorer 7

  • Click Tools
  • Select Internet Options
  • Click on the General tab
  • Under Browsing history, click on the Delete button
  • Click on Delete files
  • Click on Delete cookies
  • Click Close and OK to exit



Internet Explorer 8

  • Click Tools
  • Select Internet Options
  • Click on the General tab
  • Under Browsing history, click on the Delete button
  • Uncheck "Preserve Favorites website data"
  • Ensure that both Temporary Internet Files and Cookies are checked
  • Click on the Delete button
  • Click OK to exit



Google Chrome 18+

  • Click on the tool icon on the top right hand corner
  • Select History
  • Click clear all browsing data
  • Ensure that both Empty the cache and Delete cookies and other site and plug-in data are checked
  • Click on the Clear browsing data button



Mozilla Firefox 11+

  • Click Tools
  • Select Options
  • Click on the Privacy tab
  • Under History, click on the clear your recent history hyperlink
  • Ensure that both Cookies and Cache are checked
  • Click on the Clear Now button



Safari 5+

  • Click on Safari
  • Select Empty Cache
  • Click Empty
  • Click on Safari
  • Select Preferences
  • Select Privacy tab
  • Click Remove All Website Data
  • Click Remove Now



sumber : Maybank2u